webhoszting, ügyfélelégedettség-mérés, promóciós pendrive, reklámajándék forgalmazás
Ügyfélelégedettség-mérés

Legújabb fejlesztésünkkel partnereinknek naprakész információi lehetnek ügyfeleik véleményéről. Az ügyfél az első - e-minőség!

részletek

Aesculus hippocastanum

 / Vadgesztenye fa

 

               Méret kapható:8/10, 10/12

 

Általános leírás
Kétszikű fa. Gyorsan növekedő, terebélyes fa. Korán lombosodó koronájáért kedvelt sorfa; magvát délen házi állatok is megeszik, de keményítőt is gyártanak belőle.


Élőhely, származás

Vadon a Balkán félszigeten és Dél-Nyugat Ázsia hegy és dombvidékén terem. Eredetileg Észak-Amerikából, Közép-Amerikából és Dél-Ázsiából származik.

Szár / Törzs

Fásszárú növény. Törzsén a para pikkelyesen felrepedező. Az idősebb fa kérgén tetőcserép alakú szögletes repedések láthatók, melyek színe sötétszürke és fénytelen. A fiatal fák törzse viszont világosabb szürke és sima.

Levél, lombozat

Levelei tenyeresen összetettek, visszás tojásdadok, állásuk keresztben átellenes. A levelek válla keskenyedő, csúcsa hegyes. Szélük fogas, színük zöld. A levélnyél hosszú. A levelek erezete élrefutó szárnyas. Lombhullató. Levele keresztben átellenes, 5-7 levélkéből álló, tenyeresen összetett, hosszú levélnyéllel. A levélkék fűrészes szélűek, visszás-tojásdadok, a felső 1/3-ukban a legszélesebbek.

Virág
Virágzata fürtös. Virágai bogas fürtbe rendeződnek. A virágszirmok száma 5, színük fehér, alsó részükön sárga, piros foltokkal.

Termés

Termése toktermés. Toktermésének fala csak őszre szárad meg, gömbölyű, tüskés felszínű, 4-5 cm-es. A mag fényes barna, óriása szürkésfehér köldökfoltot visel.

Élettani hatások
A növény termése, levele és virágja mérgező. Visszérgyulladás, aranyér, visszeres lábszárfekély, zúzódások, ödémás elváltozások kezelésére használják. Eszkulin tartalma miatt fényvédő krémek, napolajok alkotó része. Reumatikus elváltozások kezelésére gyógyfürdőként is alkalmazzák.

 

 

cím: 7696 Hidas Külterület 076/4
telefon: +36 20-9392-171
e-mail: hofifaiskola.hu@gmail.com
e-mail küldés